tips

5 TIPS MENJADI SUPER MUM YANG HEBAT, BAIK & PENYAYANG

Seorang ibu mempunyai peranan yang sangat penting di dalam keluarga sehingga seringkali disebut sebagai super mum.

Super Mum ialah seorang wanita yang bertanggungjawab dalam menjaga emosi dan kesihatan fizikal anak-anak tanpa mementingkan diri serta mampu melaksanakan tanggungjawab dalam rumah tangga dengan baiknya.

APAKAH CARA MENJADI SUPER MUM YANG HEBAT DAN PENYAYANG?

Para ibu usahlah bersedih. Bekerja atau tidak, ia bukan penentu kejayaan kita mendidik anak-anak. Usahlah terlalu fokus kepada masalah sehingga kita lupa tanggungjawab sebenar kita sebagai seorang ibu. Apabila kita terlalu tertekan, kita akan selalu melihat kepada keburukan.

Dari situ kita akan suka membebel tentang perkara yang kecil. Anak akan mula rasa bosan apabila mereka selalu dileteri dan mereka mula mencari hiburan di luar. Rumah sudah tidak menjadi syurga.

Semoga tips bagaimana menjadi ibu yang super baik dan sabar ini akan menjadikan kita lebih bahagia menjadi seorang ibu:

 

1. HARGAILAH ANAK

Beri hadiah sebagai tanda penghargaan

Kita lupa untuk menghargai apabila terlalu focus kepada keburukan anak. Contoh: Kita tidak melihat bahawa anak yang banyak bertanya itu adalah bagus.

Kita abaikan dia. Kita buat endah tidak endah. Sesekali hargailah dia dengan menjawab setiap persoalan. Pandang wajah dan mata mereka, tanda kita ikhlas dan menghargai mereka.

 

2. SENTIASA BERSYUKUR

Bersyukur atas pinjam dari allah

Kadang kala tanpa kita sedar, kita sering mengadu yang kita penat bekerja. Apabila pulang ke rumah, sambung pula kerja membasuh, memasak dan sebagainya. Kita mengeluh dan berleter. Terlupa mahu bersyukur yang kita punya keluarga, ada suami dan anak-anak.

Kita terlupa untuk bersyukur, kita masih punya rumah untuk didiami. Semoga dengan rasa bersyukur ini akan menjadikan kita berlapang dada.

 

3. TIDAK MEMBANDINGKAN ANAK DENGAN ANAK ORANG LAIN ATAU ADIK BERADIK SENDIRI

Terima dengan seadanya

Kita juga terlepas pandang tentang perkara ini. Kita sering membandingkan anak dengan harapan dia akan sedar dan berubah. Walhal itu cara yang salah untuk merubah seseorang anak.

Apabila sering membandingkan, anak akan rasa rendah diri dan malu kepada orang lain. Rasa yakin pada diri sedikit demi sedikit akan terhakis.

4. FORGIVE & FORGET

Memaafkan anak kesalahan kita

Sebagai ibu, amat penting untuk kita sentiasa memaafkan kesalahan anak. Memaafkan itu lebih melapangkan. Memaafkan itu lebih membahagiakan daripada kita terasa dan memendam perasaan.

Selepas itu kita melupakan dan tidak mengungkit lagi kesalahan anak yang telah lalu. Kita selalu memberikan mereka harapan dan berubah menjadi insane yang lebih baik.

5. DOA, DOA DAN DOA UNTUK ANAK-ANAK

Minta pertolongan dari allah

Bagaimana menjadi ibu yang baik untuk anak, jika tidak pernah berdoa untuk anak? Ketahuilah, bahawa doa itu adalah senjata yang terbaik. Doa ibulah doa yang mustajab. Doa ibu yang solehah pasti tidak akan ditolak oleh Allah. Berdoalah yang baik-baik untuk anak.

Hantarkan Al-Fatihah kepada mereka jika kita berjauhan daripada mereka. Mohon kepada Allah agar dijagakan mereka untuk kita.

 

AKHIR KATA

Semoga tips bagaimana menjadi super mum yang baik ini akan dapat memberi manfaat buat para ibu. Ingatlah, kecantikan seorang wanita terlihat bukan sahaja melalui rupa paras semata tetapi fungsinya kepada dunia iaitu;

 

1. Wanita yang menjadi anak, yang taat kepada ibu dan bapanya.

2. Wanita yang menjadi isteri, yang pandai mengambil hati suami.

3. Wanita yang menjadi ibu, yang berusaha mendidik anak-anaknya dengan baik

4. Wanita yang berusaha menjaga aurat dan kehormatan diri.

5. Wanita yang berjuang untuk agama Islam

6. Wanita yang mencintai Allah dan Rasulnya.

 

Semoga bermanfaat.

 

Sumber: siraplimau

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *